<
 
harnischmacher architectuur
projecten contact
 
>
 

 

Vakantiewoning te Oekraïne pntb / 2009

 

 

De woning is ontworpen op een modulair houtskeletbouw systeem van 5 x 5 meter. Een schakeling van 4 segmenten levert een langwerpige woning op die vervolgens ook ruimtelijk als zodanig is gestructureerd. De splitsing tussen de privé vertrekken en de woonkamer met keuken is duidelijk aanwezig door het draaien van de open-gesloten structuur en door het hogere plafond van keuken en woonkamer. Het dak van de woning brengt de tweesplitsing ook tot uitdrukking naar buiten toe, door van richting te veranderen en op die manier de extra hoogte voor de woonkamer te vormen. Tussen de twee gesloten L vormen wordt  dus een ruimte gevormd die halverwege van karakter en oriëntatie veranderd. 
De woning is ontworpen om in prefab aan te leveren als een lichte houten totaalconstructie. daardoor kan de ingreep in het landschap worden beperkt tot enkele funderingspoeren waarop het gehele gebouw rust. Het eerste voordeel is dat niveauverschillen in het landschap zo makkelijker worden overbrugd en het landschap wordt gecontinueerd. Het tweede voordeel is dat de begane grond vloer ook in hout kan worden uitgevoerd, met het oog op milieuvriendelijkheid, recyclebaarheid en tijdelijkheid uiteraard een geschiktere optie.
Daarnaast is de schuine dakhelling niet alleen praktisch voor de afwatering maar ook voor het eventueel monteren van zonnepanelen om de woning van energie te voorzien, iets dat in gebieden zonder elektrisch netwerk van voordeel kan zijn. Tot slot is er ook een zonwering aan de buitenzijde bevestigd die ten tijde van afwezigheid dienst doen als vergrendelingsluiken.

De gehele woning is begroot op 120.000€

 

 

 

^

 harnischmacher architectuur - woning - Oekraine