<
 
harnischmacher architectuur
projecten contact
 
>
 

 

revitalisering 188 woningen Lange Akker te Vaals / 2002

 

 

In de twee woonblokken ( A + B )aan De Lange Akker te Vaals zijn 188 woningen ondergebracht. Wij onderscheiden in hoofdzaken vier elementen, te weten de galerijzijde, de balkonzijde, het trappenhuis (2x) en de entree (2x). De galerijzijde en de balkonzijde ondergaan nagenoeg dezelfde behandeling. De voor- en achtergevelpuien van de woningen worden voorzien van HR++ beglazing. Het effect van het donkere licht reflexterende glas wordt doorgezet in de kozijnen, ramen, deuren en dichte panelen in de kleuren grijs en ivoor met antracietkleurige accenten. De consoles die de galerij- en balkonvloeren dragen worden ook onderdeel van de puien waardoor bovengenoemde vloeren een autonoom karakter krijgen. Om dit te versterken worden zowel de voorkant als de onderkant van de vloeren in dezelfde kleur geschilderd. Wij denken hierbij aan licht mergelkleurig zodat de lichtreflectie hoog blijft ten behoeve van daglichttoetreding woningen.

 

foto's vr de revitalisering

 

Door aan de galerijzijde alleen een spijlen hekwerk toe te passen krijgen deze gevels een grafisch horizontale belijning tegen de neutrale lichtgrijze achtergrond (puien).

Aan balkonzijde worden tevens de dichte panelen licht mergelkleurig geschilderd waardoor hier een karakteristiek gevelbeeld van lijnen en gesloten vlakken ontstaat tegen weer die neutrale lichtgrijze achtergrond.

Het trappenhuis wordt geaccentueerd door een terracottarode kleur toe te passen (ongeveer de oude kleur). De bestaande nagenoeg gesloten gevelpui wordt vervangen door een volledig glazen pui met plaatselijk gematteerde delen die optimaal uitzicht biedt op het omringende Limburgse landschap. De dakopbouw ten behoeve van de techniek bij flat A  wordt met aluminium golfbeplating bekleed zodat deze minder dominant aanwezig is.

 

 

^

 harnischmacher architectuur - revitalisering - lange akker te vaals