<
 
harnischmacher architectuur
projecten contact
 
>
 

 

uitkijktoren Hilversum/ 2006 / prijsvraag Goois natuurreservaat

ontwerp: rob ubachs en jos harnischmacher

 

 

De opgave vraagt om een natuurlijk gemis te corrigeren. De implantatie van een conceptuele rots vult het gemis van het karakteristieke vlakke landschap op een vervreemdende wijze aan. Het beoogde panoramische uitzicht wordt verkregen door een beklimming van de uitkijktoren. Juist de ervaring van deze beklimming maakt het uiteindelijke doel tot een hoogtepunt. Daarom is de tocht naar de top als uitgangspunt gekozen voor het ontwerp.

Deze uitkijktoren maakt het mogelijk om op een gecultiveerde wijze als ook in de meest letterlijke zin beklommen te worden. De meest toegankelijke manier om de top te bereiken is het nemen van de trap. Deze trap is op dusdanige wijze vormgegeven dat hij in poëtische gezien kan worden als een meanderend bergpad dat zich als een parasiet nestelt in en aan de rotswand. De ‘klimmer’ is getuige van een enerverende klimtocht die zich manifesteert als een sequentie van binnen- en buitenruimtes. De verscheidenheid aan ruimtelijke ervaringen versterken het gevoel  van een geënsceneerde filmische belevenis.

Als letterlijke vertaling van de beklimming kan het ontwerp gebruikt worden als klimwand. Deze ongecultiveerde beklimming geeft een extra programmatische dimensie aan het project. Als ‘hoogtepunt’ worden beide beklimmers beloond met een fantastisch overzicht van de omgeving.

De materialen zijn hoofdzakelijk beton en hout. De ruwe eigenschappen van het beton worden ingezet om de rotsachtige beleving te versterken die tevens de sportieve beklimming vormgeeft. De meer aangename binnenbekleding wordt in hout uitgevoerd en materialiseert de toegankelijkere tocht. Het oneffen oppervlak van de klimwand wordt met behulp van een staalconstructie gemaakt, waartegen fermacell platen worden bevestigd.  Als afwerking wordt gebruik gemaakt van spuitbeton dan wel hout.

 

 

 

^

 harnischmacher architectuur - leisure - uitkijktoren hilversum