<
 
harnischmacher architectuur
projecten contact
 
>
 

 

Terraswoningen te Sibbe / 2014

 

 

De ontwikkellokatie ligt aan het de Dorpstraat 7 te Sibbe. De huidige bebouwing is echter door bouwkundig verval en ongunstige tuin positionering een smet geworden op de toegang tot het achtergelegen heuvelland als men nadert vanuit de Sibbegrubbe.

De algemene ligging van de lokatie is binnen de dorpskern nabij de rijksweg en autosnelweg Valkenburg- Maastricht. In Valkenburg is een trein- en busstation en de benodigde voorzieningen. Een kwalitatieve verdichting en eventueel inkrimping verdient de voorkeur voor het dorp. Deze ontwikkeling onderstreept daarmee het landelijk scenario voor de buitengebieden. De twee kavels (wei en gebouw) worden samengevoegd tot één locatie. Het bestaande gebouw is zo uitgeleefd en op het kavel gepositioneerd dat zelfs gedeeltelijke sloop niet loont en verdere ontwikkelingen bemoeilijkt. De huidige bebouwing is één solitair gebouw dat (inmiddels negatief) beeldbepalend “in” de straat staat. Op het achterterrein ligt dwars op de hoofdbouw een hal/ garage die qua omvang niet onderdoet voor het hoofdgebouw. Door de L-vormige opzet is de rest van het terrein niet goed te gebruiken. Het levert dan ook een gefragmenteerde uitstraling op.

 

 

Door een nieuwe bouwmassa parallel aan de weg in de rooilijn van de rechterbuurman te ontwerpen, wordt de strikte lintbebouwing aan de dorpstraat versterkt. Het achtergebied wordt daardoor afgesloten en beter bruikbaar voor de privé doeleinden van de bewoners. Qua doelgroep zetten we in op de oudere (al dan niet) dorpsbewoner die het gemak van een gelijkvloers appartement wenst, doch het contact met buiten middels een tuin niet wil verliezen. Riante dakterrassen dienen hierbij een uitkomst. Men kan de eigen tuinmeubelen fatsoenlijk op het terras laten staan en geniet qua zicht aan de voor- (bovenste 3) en achterkant van het groen. Het parkeren wordt efficient aan de voorzijde van het gebouw opgelost door een garage en een opstelplaats ervoor. De bestaande infrastructuur wordt hierbij dus optimaal benut. Qua materialisering is de aansluiting gezocht met de mergelkleurige bebouwing en de houtkleurige invulling voor poorten. Het grijze stucwerk geeft het plan een eigentijdse uitstraling.

 

 

 

^

 harnischmacher architectuur - woningbouw - terraswoningen sibbe