<
 
harnischmacher architectuur
projecten contact
 
>
 

 

Studenthousing Sao Paulo / 2007

ontwerp: alessandra figueira & jos harnischmacher

 

 

Het project heeft als doelstelling een huisvesting te realiseren voor studenten in Sao Paulo. Over de stad liggen verschillende Campusterreinen verspreid, maar ook verschillende verspreidde locaties in het centrum die samen één universiteit vormen. Daar de studenten toch veel gebruik maken van het openbaar vervoer is gekozen voor een strategische vestigingslocatie nabij het trein- en metrostation Luz. Op het moment heeft men een  groot deel van het bouwblok tegenover het station gesloopt om een nieuwe metrolijn aan te leggen en tevens daarbij het huidige metrostation uit te breiden en ondergronds te laten samensmelten met het treinstation.  De vrijgekomen ruimte boven maaiveld wordt door ons benut om het programma  verder te formuleren en stedenbouwkundig te herzien. 

 

 

Gezien de vele nieuwe constructies in de grond en die ter plaatse het maaiveld naderen is het niet meer mogelijk om de volledige oppervlakte te bebouwen. Wij hebben er daartoe gekozen om een nieuwe oostwest verbinding te maken middels een straat en daarmee de bouwblokken voor het station onder te verdelen in vier delen. Het gedeelte waaronder hoofdzakelijik de metro zich bevind maakt zich op deze manier los van het omliggend gesloten bouwblok principe. Binnen ons kwadrant liggen dan een drietal gebouwgroepen, elk op een hoek. Dit maakt het mogelijk om het gesloten bouwblok principe te inverteren in een stationsplein  concept waarop enkele gebouwen gepositioneerd staan. Op deze manier wordt geschiedenis met de stedelijke uitbreiding versmolten. Midden over het  het plein komt een losstaand horizontaal langgerekt complex te staan, dat door zijn horizontaliteit concurrentie aangaat met al de overige verticale hoogbouw. Het gebouw is opgetild  zodat de openbare ruimte als plein kan blijven functioneren en krijgt tevens een indrukwekkende overspanning om de onderliggende metrobuis te vermijden.  Voor het gebouw zelf is een functionele integratie gezocht door een biblio/mediatheek in een plint gebouw op te nemen dat ook een front richting plein creeërt. Één entree tot de metro is opgenomen in dit plintgebouw en vanuit het plintgebouw wordt de mediatheek op zijn beurt weer gecontinueerd in het hoofdgebouw. Zo vind er samensmelting van functies en locaties plaats, maar wordt ook de open stedenbouw onderstreept.

 

 

Het hoofdgebouw telt 10 verdiepingen, is 105 x 16,5 meter en kan plaats bieden aan 500 studenten. Het geheel is opgebouwd uit een basismodule van 5x5m waarin twee studenten kunnen verblijven en beschikking hebben over eigen toilet, douche en pantry. Door de kamer een minimale maat te geven en veel gezamelijke ruimtes te plannen tussen de kamers kan er indien gewenst een interactie tussen groepen studenten worden bewerkstelligd. onderdeel van deze modulestructuur zijn tevens enkele gezamenlijke keukens.  Door de modules dus “luchtig” over het gebouw te verspreiden ontstaan ruimtes die incidenteel met een ondersteunende functie zijn ingevuld zoals, mediatheek, sportveld, zwembad, ontspanningsruimte, loungebar en een tuinachtige buitenruimte op de laatste verdiepingen.

De meeste woningen zijn op het noorden (dus zon) georienteerd, ook de woningen in de tweede rij die door gebruik van vides en gebouwuitsnedes dan toch met de buitenlucht in contact staan. De woningen krijgen aan de buitengevel een houten zonneschermscherm waardoor ook een gevarieerd gevelpatroon ontstaat. Eenzelfde levendigheid komt ook aan de zuidzijde doordat de verschillende functies hun eigen afwerking tentoonstellen.

  

 

^

 harnischmacher architectuur - woningbouw - sao paulo