<
 
harnischmacher architectuur
projecten contact
 
>
 

 

Woning te Almere/ 2006 / prijsvraag eenvoud

 

 

De prijsvraag was uitgeschreven door comité de Fantasie; Het ontwerpen van een eenvoudige vrijstaande woning, in een bos- en waterrijke omgeving in Almere. Voor een maximale bouwprijs van € 120.000,-

De woning is gebaseerd op een continue destabilisatie. Alle ingezette concepten vinden voordurend hun paradox. Zo worden oriëntatie, routing, programma en het private bezit ter discussie gesteld en levert dit een ongebruikelijk ontwerp op. Allereerst het programmatische “ongebruikelijke” wonen op de verdieping. Het verhogen van de horizon biedt een ruimer en gevarieerder uitzicht, de woning als uitkijkpost op het landschap. Vanuit energiezuinigheid (passieve warmte van de zon) levert dit vooral in de winter voordelen op.

Het optillen van het woonoppervlak levert automatisch een gedwongen desoriënterende routing voor bezoekers op. Door in het midden te laten waar de hoofdingang is, ontstaat er twijfel waardoor tegelijkertijd een openbaar- privé versmelting plaatsvindt die uiteindelijk voor een amicalere sfeer zorgen. De entrees hebben een eigen karakteristiek meegekregen.  

Het opheffen van de territoriale hindernissen wordt versterkt door: - de woning in een “vrije ruimte” te plaatsen, zonder dat het gebouw een tijdelijkheid verkrijgt; - en dat tevens in de woning de ruimten niet meer specifiek voor eten, zitten, werken en slapen gebruikt hoeven te worden. De woning heeft een dubbele en sterk gestuurde oriëntatie gerelateerd aan de buitenruimten. Voor de (heldere) constructie, (eenvoudige) detaillering en (doeltreffend) materiaalgebruik is op soberheid ingezet, dit puur uit kostenoverweging. Zo is een constructie bedacht in houtskeletbouw (HSB), waardoor een grote mate van flexibiliteit en uitbreidbaarheid ontstaat.

 

 

 

Een modulair systeem van bijna 5 x 5 meter als basis van de woning. De vloervelden verdelen het vierkant in een 3 – 2 meter verhouding waardoor eenvoudig vervoerbare elementen ontstaan.  De stijlen van de wanden worden consequent doorgezet, de glasoppervlakken dienen puur voor het uitzicht en als daglichtvoorziening.  De draaiende gedeelten, die als deuren en/of spuivoorzieningen met ventilatie dienen, zitten juist weer (van buiten uit nagenoeg onzichtbaar) in de gesloten wanden, waardoor het reguliere proces van open en gesloten weer vervreemd.

De materialen waar de wanden mee afgewerkt worden zijn bij iedere bouwmaterialenhandel te koop. Voor de buitengevelafwerking is gekozen voor een zwarte bitumineuze golfplaat en isolerende beglazing die voor de HSB wanden en vloeren en over de volledige woninghoogte koud tegen elkaar doorlopen. Voor de afwerking van de binnenwanden zijn transparante gekleurde pvc golfplaten en gips of Promatec platen in verband met de brandveiligheid toegepast. Het buitenterras en de trap ernaartoe zijn van geïmpregneerd vuren hout.

project in samenwerking met aannemersbedrijf Scheilen vof

 

 

^

 harnischmacher architectuur - woning - almere eenvoud