<
 
harnischmacher architectuur
projecten contact
 
>
 

 

Drome / 2008 / conceptontwerp voor een multifunctioneel gebouw

 

 

Het gebouw is ontworpen naar aanleiding van een nieuw concept voor een verzamelgebouw van verschillende lifestyle en health functies die de opdrachtgever voor ogen heeft. Als proeflocatie is gekozen voor de zorgboulevard te Sittard.

De Drome is een fysieke en virtuele omgeving waar gezondheid, lifestyle en sport gebruikt worden om consumenten te “bewegen” en bedrijven de gelegenheid te geven hun diensten en producten aan te bieden. Concreet een complex van sportplaza, skybox, arena, tribune, rust- en flexieruimtes, en alle verdere mogelijk relevante functies.

De huidige consument vraagt om hulp om meer relaxed, gezonder en sportiever te leven. Het gebouw creëert een ontmoetingsplaats in sportieve ambiance, gericht op een gezonde levensstijl. De beleving wordt gestimuleerd door optimaal gebruik te maken van zintuiglijke prikkelingen (oa. met licht, beeld en geluid). Naast ontspanning wordt er ook voorlichting en coaching gegeven over gezond en lekker eten en drinken. De locatiekeuze komt deels dus voort uit  de aanwezige en bruikbare wetenschappelijk onderbouwing van alle geboden diensten op de zorgboulevard.

 

 

Het gebouw is ontworpen vanuit een lineaire opzet die zich vervolgens als een slang omhoog krult. De centrale ruimte ontstaan door het krullen wordt daardoor semi-openbaar en zorgt voor een drempelloze entree. De tribune voor de centrale ruimte ontvouwt zich tot een vlakke vloer die vervolgens blijft stijgen, waarop de verschillende ondersteunende functies zich presenteren alsof het een straatmarkt betreft. Deze opzet continueert de ingezette laagdrempeligheid van de entree. Uiteindelijk eindigt de ondersteunende straatmarkt in een groot restaurant met dakterras. Tussen de twee omhoog draaiende volumes is aan de binnenzijde, tegenover de tribune, een groot multimediascherm gespannen dat de bezoekers informeert vanuit beide zijden. De schil  aan de buitenzijde is voorzien van een ovaal perforatie patroon dat de dynamiek van de vorm versterkt en het volume toch als eenheid behouden blijft. Hierin zijn ramen gemonteerd die van kleur kunnen veranderen en dus het gebouw aan de buitenzijde van uitstraling kan modificeren naar gelang de activiteiten.

 


 

 

 

^

 harnischmacher architectuur - leisure - drome sittard